Kerstkaart 2020

De kerstkaart werd ontworpen door de leerlingen van het zesde jaar die het seminarie Film-en-Fotografie volgen.

Vele ideeën passeerden de revue. Uiteindelijk besloten de leerlingen om twee ideeën uit te werken, twee foto’s die corona-proof ´geschoten´ konden worden bij de fotosessie en waarbij naderhand bijna geen fotobewerking moest toegepast worden. De proefwerken kwamen steeds dichterbij, vandaar. Iedereen (9 leerlingen) van het seminarie was bereid op vrijdagavond enkele uren na te blijven op school. Een concept hebben is één ding, het uitvoeren is een ander paar mouwen. Er werd hard gewerkt. Ieder droeg zijn steentje bij: achtergrond opstellen, ventjes tekenen, de positie zoeken en bijstellen voor het verkrijgen van de juiste ´bokehbollen´, … Het liep als een trein. En ja, de leerlingen en hun leerkracht zijn blij jullie dit resultaat te tonen.
Wil je tijdens de kerstvakantie ook eens experimenteren met fotograferen? Onder de fotoreportage kan je lezen hoe de leerlingen tewerk gingen.


kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020
kerstkaart2020

Geïnteresseerd om soortgelijke foto’s te nemen tijdens de kerstvakantie?
We kunnen je op weg helpen. We wouden experimenteren met het bokeh-effect. Bokeh is een term in de fotografie die wijst op de kwaliteit van een wazige achtergrond. Hierbij dien je dus een foto te maken met weinig scherptediepte. Voorwerpen op de voorgrond zijn scherp, de achtergrond is zeer wazig. Bij bokeh is de achtergrond niet alleen wazig maar gaan lichtpuntjes buiten het scherptedieptegebied veranderen in zachte, ronde bollen.
In onze foto zijn de lichtpuntjes de kerstlichtjes. Deze lichtjes vallen buiten het scherptedieptegebied en vormen ronde bollen op de wazige achtergrond.
We kozen voor een lens met een groot diafragma (f/2.8). Hierdoor valt er veel licht op de lens en krijg je sneller onscherpte in de achtergrond. We speelden met de afstand van de mutsjes en de achtergrond. Naar voor, naar achter, … Stonden de lichtjes te dicht bij de mutsjes of kerstbal dan zagen we mooie ronde bokehbollen maar zagen we ook nog het snoer van de kerstlichtjes. Dit was even experimenteren. We kozen uiteindelijk voor ´ovale´ bollen i.p.v. ronde. De meesten onder ons vonden dat dit een leuker effect had.
We moesten ook het kerstsnoer verplaatsen. Aanvankelijk hadden we de lichtjes te hoog gehangen waardoor de bokehbollen te hoog in beeld stonden.

De belichting speelde ons ook wat parten. Het werd buiten donker dus moesten de neonlampen aan. We belichtten ons tafereel ook nog bij via extra lichtbronnen. Dit haalde niet veel uit, integendeel.
We pasten wel de witbalans (ietsje koeler) op ons fototoestel aan. Dit maakte heel wat. Aanvankelijk hadden de foto´s een warme oranje schijn. Te oranje. Door de witbalans te wijzigen kregen de kleuren meer levendigheid en verhoogde het contrast. Nu, dit laatste kan je ook via fotobewerking bekomen. Neem dan wel RAW-foto´s (i.p.v. JPG-foto´s). Kijk in het menu van je fotoapparaat of je dit kunt aanpassen. Wij deden dit niet omdat we bijna geen tijd hadden voor de fotobewerking.

Wat met de andere instellingen op je fotoapparaat?
Zet de ISOwaarde ook zo laag mogelijk als dit kan. Een hoge ISO zorgt voor ruis op je foto. Dit wil je niet.
De sluitertijd maakt niet veel uit als je met je camera op de grond gaat liggen. Probeer niet onder de 1/60 sec te gaan.

Veel plezier!